Dyrk dine egne grøntsager

https://www.baeredygtigliv.dk

Bliv selvforsynende og dyrk dine egne grøntsager

Selvforsyning og dyrkning af bæredygtige grøntsager i egen have er blevet mere og mere populært i de seneste år.

Det er en måde at leve mere bæredygtigt og tage ansvar for ens eget fødevareforbrug og helbred. Ved at dyrke egne grøntsager i køkkenhaven kan man undgå unødvendig transport og emballage, undgå kemikalier og få friske råvarer, som man selv har kontrol over.

Godt for CO2 regnskabet

Dyrkning af egne grøntsager kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid ved at mindske transport og emballage. Når man køber grøntsager i supermarkedet, er de ofte blevet transporteret fra fjerne lande, hvilket kræver energi og øger CO2-udledningen.

Ved at dyrke egne grøntsager i haven kan man undgå dette.

Desuden er grøntsager i supermarkedet ofte pakket i plastikposer eller anden emballage, som skal bortskaffes. Ved at dyrke egne grøntsager kan man undgå denne form for affald.

Dyrk økologisk

Dyrkning af egne grøntsager kan også bidrage til en mere bæredygtig fremtid ved at undgå brugen af kemikalier.

Når man dyrker egne grøntsager, kan man selv bestemme, hvilke gødninger og sprøjtemidler man vil bruge. Man kan undgå kemikalier, der kan være skadelige for miljøet og sundheden.

Derudover kan man også undgå genetisk modificerede afgrøder og pesticider.

Altid friske grøntsager

Endelig kan dyrkning af egne grøntsager give friske og sunde råvarer, som man selv har kontrol over.

Når man køber grøntsager i supermarkedet, ved man ikke altid, hvor længe de har været opbevaret, og man ved ikke altid, hvor de kommer fra.

Ved at dyrke egne grøntsager i haven kan man høste dem, når de er på deres mest optimale tidspunkt, og spise dem kort tid efter. Det giver friske råvarer, som smager bedre og kan have højere næringsværdi.

Alt i alt kan dyrkning af egne grøntsager i haven være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid og en mere sund og naturlig livsstil. Ved at dyrke egne grøntsager kan man tage ansvar for sit eget fødevareforbrug og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Dyrkning af agurker

Agurker trives bedst i solrige områder med god dræning.

Når du dyrker agurker i din køkkenhave, har du mulighed for at gøre det på en bæredygtig måde. For det første kan du vælge at dyrke økologisk, uden brug af kemikalier og kunstgødning. Derudover kan du vælge at dyrke dine agurker på en måde, der reducerer behovet for vand og energi. Alt-til-haven.dk har skrevet denne artikel omkring dyrkning af agurker, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med dine egne planter.

Spar på vandet

For at spare vand kan du for eksempel bruge et drypvandingssystem i stedet for at vande med slange eller sprinkler. Det vil også hjælpe med at undgå spild af vand og holde jorden jævnt fugtig. Agurker kan også have gavn af skygge, så de ikke tørrer ud i varmen, og ved at dække jorden omkring dem med muld eller halm, vil de også kunne bevare fugtigheden.

Du kan også tænke over, hvor du placerer dine agurker. De trives bedst på et solrigt sted, men også i læ, så de ikke udsættes for for meget vind.

Ved at placere dem tæt på andre planter, der giver skygge, vil du også kunne reducere varme og vandtab.

Vælg de rigtige sorter

Endelig kan du også tænke på at vælge de rigtige sorter. Der er flere sorter af agurker, der er mere modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr end andre, hvilket kan reducere behovet for pesticider og andre kemikalier. Når du vælger dine agurker, kan du også overveje at vælge sorter, der er tilpasset det lokale klima og jordbund, da de vil være mere tilbøjelige til at trives godt og have brug for mindre ekstra pleje.

Dyrkning af tomater

Tomater trives også i solrige områder med god dræning. Tomater kan dyrkes fra frø, men det er lettere at plante en tomatplante, der allerede er vokset. Sørg for at støtte planten, da den vokser.

Her er nogle tips til at dyrke tomater på en bæredygtig måde:

  1. Brug genbrugelige plantekasser eller byg selv plantekasser af træ. På den måde undgår du plastik og mindsker dit affald.
  2. Brug økologisk og bæredygtig jord, f.eks. en muldjord, som er rig på næringsstoffer og kan genbruges.
  3. Brug regnvand til at vande planterne. Det sparer på drikkevandet og hjælper med at reducere din vandregning.
  4. Gød dine planter med kompost og/eller organisk gødning, såsom hønsegødning, i stedet for kemiske gødninger.
  5. Brug naturlige metoder til at bekæmpe skadedyr, såsom at plante ledsagerplanter, som kan tiltrække nyttedyr eller bruge naturlige midler som f.eks. sæbevand til at bekæmpe skadedyr.
  6. Vælg sorter, der er egnet til dit klima og lokale forhold, såsom resistente sorter, der kræver mindre vand og pleje.
  7. Høst tomaterne, når de er modne, og spis dem friske eller frys dem ned for at bevare smag og næringsværdi.
  8. Brug en del af dine tomater til at lave saucer eller tomatpure, som du kan gemme til senere brug.

Dyrkning af tomater på en bæredygtig måde kræver nogle få ændringer, men det er en måde at dyrke sunde og lækre grøntsager og samtidig reducere dit affald og beskytte miljøet.

Du kan læse mere om hvordan du dyrker dine egne tomater i haven med denne guide. 

Læs også: Belysning i haven med solceller  og få dit eget Glamping telt til haven

Velkommen til vores hjemmeside om bæredygtighed!

Bæredygtigliv.dk er et uafhængigt  onlinemagasin, der har til formål at hjælpe danskerne til et sundere og mere bæredygtigt liv i bred forstand.

Vi tror på, at en bæredygtig livsstil handler om at skabe en balance på tværs af forskellige områder af vores liv, herunder økonomi, job, tid og miljø.

Vores mission er at inspirere og støtte mennesker i at træffe bæredygtige valg, der gavner både dem selv og planeten som helhed.

Læs mere…